Afdelingen

Oorsprong namen afdelingen

In 1994 werden de namen gekozen voor de 3 woonzorgafdelingen in Sint-Mathildis.

Hierbij citeren we dhr. Jos Van Uytsel, vroeger Algemeen Directeur van Sint-Mathildis (artikel in ‘Echo uit St.Mathildis’ nr. 43, 1994).

Afdeling Goudenregen (gelijkvloers):

Hierin onderscheiden we twee woorden, namelijk “goud” dat duidt op een grote rijkdom, naast het woord “regen”. Regen betekent water en betekent dus ook levenskracht.

Samengevat kunnen we dan ook stellen dat het hier gaat over “rijke levenskracht”.

Wanneer we de bewoners bekijken van deze afdeling, dan kunnen we alleen gelukkig zijn met deze keuze. Deze bewoners hebben gedurende hun lange leven inderdaad een “rijke levenskracht” opgebouwd en genieten nu van dag tot dag van deze opgespaarde levenskracht en delen deze in wijsheid met personeel en bezoekers. We gaan trachten deze dienst als symbool een “gouden regenbloem” mee te geven als herkenningsteken binnen het huis.

Afdeling De Bunderkes (1e verdieping):

Het gaat hier over een geschiedkundige, oude plaatsnaam in Boechout die door alle inwoners gekend is, en gelegen rechts van de Boshoek, waar de speelpleinen van de gemeente zijn gelegen.

In de oude boeken vinden we onder “bunder”: niet officiële Nederlandse vlaktemaat, gelijk aan 100 vierkante roeden of 1 hectare. Wanneer we spreken van Bunderkes in het meervoud, moet dit wel een grote oppervlakte zijn waarop men hier doelt. Deze naam houdt in zich dan ook een speelse oneindigheid en een volgroeide kracht.

Wie denkt er bij het uitspreken van deze naam niet aan een schilderij van Breughel waar het land zich in glooiende lijnen uitstrekt naar de oneindigheid van een verre horizon.

Het rijpende koren haalt uit de diepte van deze bodem zijn kracht om te groeien en volwaardige vruchten te dragen.

Zo ook onze bewoners die na een leven van werken, zorgen en bouwen in staat zijn hun levenswijsheid en ervaring te delen met de medemens. Zelf geven zonder veel terug te eisen is hun plezier en levensvreugde, levenskracht van iedere dag. Gelukkig met wat de dag hen geeft en brengt en dankbaar voor de zorg en genegenheid die ze ontvangen.

Afdeling Kastanjehof (2e verdieping):

Vanuit de tweede verdieping heeft men een prachtig uitzicht over al de kastanjebomen rondom ons terrein. In de herfst staan deze kastanjebomen er groots en pronkerig bij. Deze majestueuze boom begint dan stilaan zijn bladeren te verkleuren van diepgroen naar geel en oker, en beginnen deze bomen ook hun vruchten af te werpen. Het lag dan ook voor de hand dat onze medewerkers hier kozen voor “Kastanjehof”.

Deze hereboeren en hun gezellinnen kijken uit over hun landerijen en genieten van de rijke vruchten die de nieuwe oogst hun aanbiedt. Zo zijn ook onze bewoners. Jaren hebben ze kracht geput uit hun noeste arbeid. Nu zijn ze wat verkleurd (hebben ze grijze haren gekregen) of verloren een deel van hun bladeren (de mooie, blinkende kaalkoppers), maar kunnen nog in volle kracht mededelen van hun rijk verleden. Hulp, toezicht en warme genegenheid mag u dan ook verwachten in hun “Kastanjehof”. 

Deze werden vereeuwigd in schitterende glasramen, speciaal ontworpen voor Sint-Mathildis en terug te vinden op de respectievelijke afdeling in onze nieuwbouw.

Hieronder ziet u een foto van deze kunstwerken.

Goudenregen De Bunderkes Kastanjehof

 

Nieuws

GZA Zorg en Wonen en WZC Sint-Mathildis bundelen de krachten

Zorg om uw privacy – dataveiligheid